For more information:

(+31) 578 - 691676Barneveld

Oude kerk

In 2017 zijn wij begonnen met werkzaamheden aan het Pedaal aansluitend bij het historische orgel (1765; Johannes Paradijs) in de Oude Kerk te Barneveld.

Het hoofdwerk van het orgel is gebouwd in 1765 naar alle waarschijnlijkheid door orgelbouwer Johannes Andreas Paradijs. Het rugwerk van het orgel is een jaar later aangebracht door de genoemde orgelbouwer in het jaar 1766.

Het orgel is gerestaureerd in 1956 door Orgelbouw Leeflang uit Apeldoorn en heeft toen de huidige pedaal torens aangebracht in een mooie oude stijl, de dispositie is toen zoveel mogelijk teruggebracht naar situatie van 1766. Ook is toen naar de geldende maatstaven een nieuwe windvoorziening aanbracht. In 1983 heeft Orgelbouw Leeflang verder restauraties uitgevoerd. Toen is de windvoorziening ongewijzigd gebleven tot 2009.

De volgende restauratie is ter hand genomen door Orgelmakerij Reil uit Heerde. De windvoorziening is als 1e van start gegaan met het plaatsen van 3 zogenoemde Spaanbalgen. De werkzaamheden stonden onder begeleiding van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Het orgel is doordat er een nieuwe windvoorziening is geplaatst ook toe aan een nieuwe intonatie, deze werkzaamheden zijn uitgevoerd in 2012. Hierdoor is een beter klankbeeld ontstaan, het totale orgel is in dat jaar ook volledig schoongemaakt en de mechanieken zijn opnieuw afgesteld en beter op elkaar afgestemd. Met het uitvoeren van een per register uitgevoerde intonatie is het een prachtig geheel geworden. De registers op hoofd- en rugwerk zijn nu beter op elkaar afgestemd.

Het hoofdwerk, rugwerk en pedaal uit 1956 zijn beter op elkaar afgestemd, zo kon er ook een pedaalplan opgesteld worden door de ‘Stichting Vrienden van het Orgel” van de Oude kerk.

Orgelmakerij Reil uit Heerde heeft in het voorjaar van 2017 de opdracht gekregen om een door de Stichting opgemaakt pedaalplan uit te werken. Bij deze restauratie is een deel van het pijpwerk behouden, in samenwerking heeft de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed onderzoek gedaan naar het pijpwerk van het pedaal bij Orgelmakerij Reil.

 

 

Dispositie

 

Hoofdwerk (c - c3)

Prestant8' discant dubbel
Holpijp8'
Octaaf4'
Blokfluit4'
Gemshoorn4'
Holpijp4'
Quint3'
Octaaf2'
Waltfluit2'
Sexquialter2 sterk bas/discant
Mixtuur4 sterk
Cornet4 sterk discant
Trompet8'
Vox Humana8'

Rugwerk (C - c3)

Holpijp8'
Prestant8' discant
Prestant4' discant dubbel
Roerfluit4'
Quint3'
Quint3' discant
Octaaf2' discant dubbel
Quint1 1/3'
Sexquialter2 sterk
Tertiaan2 sterk
Mixtuur2-4 sterk
Dulciaan8'

Pedaal (C - d1), na afronding werkzaamheden

Subbas16'
Prestant8'
Gemshoorn8'
Roerquint6'
Octaaf4'
Bazuin16'
Trompet8'
 
 

Koppel Hoofdwerk – Rugwerk
Koppel Pedaal – Hoofdwerk
Koppel Pedaal – Rugwerk
Tremulant Hoofdwerk
Tremulant Rugwerk

 

Contact

Orgelmakerij Reil b.v.
Postweg 50 B
8181 VJ Heerde
The Netherlands

Plan route

T. +31 (0)578 691676
E. info@reil.nl

Follow us on facebook

Wij laten onze orgels spreken…