Elburg

Orgelmuseum

Plaatsing historisch orgel in het Orgelmuseum te Elburg.

In 2012 gaf de Stichting tot behoud van het Nederlandse Orgel opdracht tot het maken van een orgel voor de benedenhal van het Arent thoe Boecophuis in Elburg, de nieuwe locatie voor het Nationaal Orgelmuseum. Voor de bouw van het instrument werden een oude kas en een bestand oud pijpwerk gebruikt.
De kas werd oorspronkelijk gemaakt voor het orgel van de OLV Broederschap in de St.-Elisabethskerk te Graven. F.C. Smits maakte er in de negentiende eeuw een nieuw orgel in voor de St.-Lambertus in Groot Linde bij Grave. In 1915 dankte men de kas af; in de jaren 1980 verwierf de firma Reil het meubel. Het oude pijpwerk is afkomstig uit het voormalige orgel van de Julianakerk te Scheveningen. Het kwam in het bezit van Reil bij de bouw van een nieuw orgel voor deze kerk in 1973. Op basis van toonnaaminscripties en mensuren wordt het oudste pijpwerk toegeschreven aan Pieter Backer uit het laatste kwart van de zeventiende eeuw. Uit sporen is af te leiden dat het pijpwerk in de achttiende eeuw waarschijnlijk door het huis Bätz is aangepast en in de negentiende eeuw nog eens. De oude registers zijn gerestaureerd en gecompleteerd, de dispositie aangevuld met een nieuwe Quintadeen en Regaal. Het laatste register is een kopie van de gelijknamige stem in het orgel van Pieter Backer in de Bonifaciuskerk te Medemblik (1671). De factuur van de nieuwe windlade, mechaniek en claviatuur sluit nauw aan bij oude voorbeelden in Medemblik, Oosthuizen en Westzaan.
Ontbrekende delen van de kas zijn bijgemaakt. Het snijwerk is gerestaureerd en in zuidelijke barokstijl aangevuld. De bekroningen op de kas zijn werkstukken van Marius van Wijk (Eefde). Op basis van kleurenonderzoek door Roos Keppler (Amsterdam) is de oorspronkelijke blonde houtimitatie op de kas aangebracht, aangevuld met verguldwerk.
Het orgel is op 21 september 2013 in gebruik genomen.
Adviseur: Cees van der Poel.

 

Dispositie

 

Manuaal

Prestant8′ (frontpijpen 2013)
Holpijp8′
Quintadeen8′ (2013)
Octaaf4′
FLuit4′
Quint3′ bas/discant
Octaaf2′
Mixtuur2-3 sterk
Regaal8′ bas/discant (2013)

Contact

Orgelmakerij Reil b.v.
Postweg 50 B
8181 VJ Heerde
Nederland

Route plannen

T. +31 (0)578 691676
E. info@reil.nl

Volg ons op Facebook

Wij laten onze orgels spreken…